India Post Payment Bank Recruitment 2016 – Salary and Eligibility

0
7

The Indian bank sector of india is expanding up and new banks are participating in. India Post which was formerly a Postal service now opening up India Post Payment Bank. Due to opening of the new bank a huge demand of officers in banks arrived. India Post Payment Bank Recruitment has started for employment. A good news is that freshers are also eligible for applying into the bank. As IPPB is a new bank many of you have doubts regarding jobs, positions, salary and eligibility to get into bank, etc. We have got this all cleared in this article.

We have putted the things which you need to know about IPPB in a question answer form. So you can now understand them well. Let’s start with your doubts. if you won’t find answer of your question then you are welcome in the comment section of the article at the bottom of page.

Note :- As per the notifications from IPPB, the registration process will finish on 25 October. So, make sure that you enroll before it.

Q1. Will it be a Private Job or Government Job in India Post Payment Bank (IPPB) ?
Answer. IPPB is 100% government bank and It is owned by Government of India. So, the job will be government completely.

Q2. What is the age criteria for Assistant Manager (Territory Scale 1) post ?
Answer. As on 1 September 2016, the age should be 20-30 years for Assistant Manager (Territory Scale 1) post.

Q3. What is the age requirement for manager (scale 2) & senior manager (scale 3) ?
Answer. Manager Scale (2) needs to be 23-35 years and senior manager (scale 3) needs to be 26-35 years.

Q4. What are the relaxations for SC/ST/OBC categories ?
Answer. The relaxations are same as other government recruitment exam which are extention of 3 years in age for OBC, 5 years for ST, 10 years for ST).

Q5. What are the minimum marks requirement in degree ?
Answer. There is no minimum marks requirement. You need to be pass in graduation only.

Q6. I am in final semester and complete degree by 2017, Am i eligible ?
Answer. No. People who have completed their degree by September, 2016 are only eligible.

Q7. Is there any experience required for Assistant Manager (Scale 1) Cadre job ?
Answer. No, Freshers are also eligible for this post.

Q8. What is the experience required for scale 2 & 3 ?
Answer. There are 652 posts for Scale 2 and 408 posts for scale 3 in the India Post Payment Bank. For the post of Manager (Scale 2) 3 years experience of working scale 1 in any public sector bank or any equivalent scale in a private bank or similar level in any organization.
Minimum 6 years experience is required for Scale 3 in any public sector bank or any equivalent scale in a private bank or similar level in any organization.

Q9. What will be the salary in India Post Payment Bank ?
Answer. Assistant Manager Scale 1 will be paid Rs.65000/MonthlyManager Scale 2 will be paid Rs.83000/Monthly, Senior Manager Scale 3 will be paid Rs.106000/Monthly. These salaries are inclusive of all allowances and benefits. So, your take away salary will be 30% lesser that shown above.

Q10. Is there any bond in India Post Payment Bank ?
Answer. No.

Q11. Where I will be posted ?
Answer. The recruitment will not be conducted state wise so you can be placed anywhere in india.

We have tried to answer most of the doubts which you might have in your mind. We knows that you also have few more questions regarding IPPB. Please feel free to ask them in comments below.

SHARE

Blogger, Affiliate Marketer, Like to travel a lot, Explore Places, Drive Machines and a Night Thinker.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here